Unilever optužen za greenwashing. Dovode li kupce u zabludu?

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

UNILEVER, tvrtka najpoznatija po brendovima kao što su Dove, Axe i Domestos, suočava se s istragom britanskog CMA (Competition and Markets Authority) zbog zabrinutosti da su potrošači možda dovedeni u zabludu tvrdnjama o “zelenim” svojstvima nekih proizvoda. U prijevodu, zbog sumnje na tzv. greenwashing.

Unilever pod istragom za greenwashing

Kako piše The Guardian, CMA je izjavila kako Unilever možda prenaglašava zelene karakteristike proizvoda nejasnim i općenitim tvrdnjama, nejasnim izjavama o mogućnosti recikliranja te vizualima i logotipima koji aludiraju na prirodu, poput zelenih listova.

“Proizvodi poput deterdženata, sredstava za čišćenje kuhinje i kozmetike su nešto što stavljate u košaricu prilikom svake kupovine. Sve više ljudi pokušava doprinijeti zaštiti okoliša, ali zabrinuti smo da mnogi mogu biti zavedeni tzv. ‘zelenim’ proizvodima koji nisu onakvi kakvima se čine”, izjavila je Sarah Cardell, izvršna direktorica CMA.

CMA će istražiti jesu li optužbe za greenwashing istinite, a ako utvrde da jesu, poduzet će odgovarajuće mjere kako bi osigurali zaštitu potrošača. Od Unilevera u tom slučaju mogu zatražiti da promijeni način poslovanja, pokrenuti sudski postupak protiv tvrtke ili zatvoriti slučaj bez daljnjih radnji.

Globalni lider u održivosti?

Brine ih što neke tvrdnje Unilevera sugeriraju da je proizvod ekološki prihvatljiv u cjelini, tvrdnje o nekim sastojcima preuveličavaju prirodnost i održivost pojedinih proizvoda te korištenjem boja i simbola stvaraju dojam da su neki proizvodi ekološki prihvatljiviji nego što to doista jesu.

Unilever se pozicionirao kao globalni lider u održivosti pod vodstvom bivšeg izvršnog direktora Paula Polmana, koji je funkciju napustio 2019. No, prema nedavnom izvješću Greenpeacea, tvrtka planira prodati 53 milijarde jednokratnih vrećica koje će sadržavati sve, od umaka do šampona. Time krše svoje obećanje da će napustiti jednokratnu plastiku unutar deset godina.

Changing Markets Foundation, kampanjska grupa sa sjedištem u SAD-u, prošle je godine otkrila da je Unilever zamijenio reciklabilne PET boce tekućine za pranje vrećicama u svrhu promoviranja ponovnog punjenja. Te vrećice nisu bile reciklabilne i sadržavale su samo dvije zamjene.

“Iznenađeni smo i razočarani”

Iz Unilevera su izjavili kako će i dalje surađivati s CMA, no kako su “iznenađeni i razočarani” njihovom najavom. Porekli su da su njihove tvrdnje na bilo koji način zavaravajuće za potrošače.

“Unilever se obvezao da će odgovorno govoriti o prednostima vlastitih proizvoda na pakiranjima i da će te tvrdnje biti transparentne i jasne. Imamo snažne procese kako bismo osigurali da se sve naše tvrdnje mogu potkrijepiti”; izjavili su iz tvrtke.

Izjavili su kako oznaku za recikliranje na pakiranju koriste kako bi potrošačima pružili informacije o zbrinjavanju njihove ambalaže nakon korištenja. Dodali su kako je Unilever osnivač i potpisnik britanskog pakta o plastici kojem je cilj borba protiv izazova koje donosi plastični otpad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *